Hans Andersen Havervad

Is your surname Havervad?

Connect to 12 Havervad profiles on Geni

Hans Andersen Havervad's Geni Profile

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Hans Andersen Havervad

Danish: Hans Andersen Havervadgaard
Also Known As: "Havervad"
Birthdate:
Birthplace: Havervadgaard, Brøns, Hviding, Tønder, Danmark (Denmark)
Death: circa 1661 (71-89)
Havervadgaard, Brøns, Hviding, Tønder, Danmark (Denmark)
Place of Burial: Brøns, Hviding , Tønder, Danmark
Immediate Family:

Son of Anders Nielsen and Barbara Hansdatter
Husband of Mette Jespersdatter Petersen
Father of Jes Thomesen Langtved; Margrethe Hansdatter Havervad; Nis Hansen Havervad; Anna Hansdatter Havervad, 1; Maren Hansdatter and 10 others
Brother of Niels Andersen Hebo

Occupation: Herredsfoged i Hviding og Nr. Rangstrup Herred
Managed by: Erik Verner Andersen
Last Updated:

About Hans Andersen Havervad

finnholbek.dk
Ejer af Havervadgård, ridefoged i Hvidding og Nr. Rangstrup hd. 1607, herredsfoged i Hvidding hd. 1620.

Våbenskjold.
https://arkiv.dk/vis/5493370

Ejer af Havervadgård. 1607 kgl. Majest. ridefoged. 1620 herredsfoged I kirken gravsten og epitafium med våben (Hans : 2 gyldne stjerner og en halv lilje)

SLÆGTEN ASTRUP

Herredsfoged i Hviding og Nr. Rangstrup herred 1607-1629, herredsfoged i Hvidding hd 1620-1651. Ridefoged i Hvidding. Sønnesøn af den Niels Mikkelsen, med hvem Niels Troelsens Bedstefar (Niels Pedersen) og Oldefar (Peder Troelsen) havde ført en forbitret strid gennem mange år.

Ridefoged (1607) i Hvidding og Nørre Rangstrup herreder.

Hans Andersen overtog efter faderen Havervadgård i Brøns sogn, men om dette skete i forbindelse med ægteskabets indgåelse 1606 eller først ved faderens død 1620, vides dog ikke. I 1607 blev Hans Andersen kongelig majestæts ridefoged i Nr. Rangstrup og Hviding herreder, et embede han i følge en gravskrift skal have beklædt i 22 år, og altså dermed indtil 1629, hvorefter han i følge samme gravskrift skal have været herredsfoged, ligeledes i 22 år, og dermed indtil sin død 1651. Imidlertid ved vi, at faderen, der også var herredsfoged for Nr. Rangstrup og Hviding herreder, døde 1620, så det mest nærliggende er vel umiddelbart at tro, at Hans Andersen har overtaget embedet ved faderens død, med mindre en anden har beklædt embedet i perioden 1620-1629.

I Hans Andersens tid som herredsfoged indtraf en naturkatastrofe. Natten mellem den 11. og 12. oktober 1634 blev store dele af Vestkysten hærget af en voldsom stormflod. Alene i Brøns sogn skylledes flere gårde bort og 21 mennesker druknede. En af de gårde, som det gik hårdest ud over, var netop Havervadgård, og herom hedder det i en senere nedskrevet beretning, gemt i Præstearkivet: "Havervadgård er opbygt 1634 efter den store Flod, som var mellem 11te og 12te Oktober, af Hr. Hans Andersen, fordum kongl. M. herredsfoged i Hviding Herred, eftersom den hin Tid af den store Flod blev ganske nederslagen på det Sted, som den den Tid stod, nemlig sønderst i Havervad, siden herhid flyttet og står nu på magelig Jord".

Hans Andersen lod således gården genopbygge, omend ikke på den gamle tomt, og 85 år senere beskrives bygningerne af den daværende ejer som omfattende 22 fag stuehus og 56 fag lade, som var opbygget i nærheden af det sted hvor stormfloden havde aflejret resterne af den gamle gård. I øvrigt medførte flytningen af gården en mindre jordhandel, idet der nu kom til at mangle en vej fra gården til kirke, tingsted og mølle. Til anlæg af en sådan vej blev fremskaffet det fornødne areal ved et mageskifte mellem Hans Andersen og sønnen Hans Hansen Outzen, der sad på en gård i Brøns, beliggende vest for byen.

Efter Hans Andersens død overgik Havervadgård og embedet som herredsfoged til sønnen Nis, som blev gift med Ingeborg Carstensen, en datter af Detlef Carstensen, forpagter på Fogedbøl og Frismark og medlem af en af de mest ansete patricier-familier på Tønder-egnen på den tid. Selve gården Fogedbøl var da sæde for landfogeden i Hviding herred Johan Preus, som tillige var borgmester i Tønder. En søster til denne var gift med kollegaen Heinrich von Hatten, som, da hustruen døde 1657, og Nis Hansen på Havervadgård ligeledes var død 1659, indgik ægteskab med dennes enke i 1674.

I 1679 afgik borgmester Heinrich von Hatten imidlertid ved døden, og året efter blev Havervadgård overtaget af Mathias Lange fra Flensborg, der ligeledes overtog herredsfogedembedet.

Hans Andersen og Mette Jespersdatter havde i deres ægteskab 3 sønner og 5 døtre. En af døtrene blev gift med Peder Sørensen Wedel, præst i Rejsby og senere provst i Hviding herred, en anden datter blev gift med præsten i Hviding, Thomas Hansen Weyle, medens en tredie datter Maren som foran nævnt blev gift med den velhavende Niels Troelsen (ane 390) på Astrupgård. Om sønnerne vides, at Jesper Hansen blev herredsfoged i Frøs og Kalvslund herreder, Hans Hansen Outzen blev ridefoged og indehaver af Toldergården i Brøns, medens den tredie søn Nis som nævnt overtog gården og herredsfogedembedet i Nr. Rangstrup og Hviding herreder efter faderen.

Hans Andersen og Mette Jespersdatter blev begravet inde i Brøns kirke, hvor der lagdes en ligsten over dem. Stenen er senere blevet placeret i kirkens våbenhus, rejst op imod muren. Ligstenen (se fotografi) har en to-liniet indskrift kanten rundt, som lyder således: "Her huller sal. Hans Andersen Haffuervad som hensou I Herren anno 1651 udi sit alders 71 år med sin kiere hustru Så. (salige) Mette lespers Dåter som døde an. 1658 i hendes alder 70 år vente en ærefuld opstandelse." I midterfeltet ses det afdøde ægtepars to våbenmærker, og herunder følgende indskrift: "Vi vide at vor frelser Jesus lefuer oc hand skal herefter opuecke os af iorden. Ånden skal til Gud igjen som hende gaf". Nedenunder denne tekst findes udhugget et timeglas og et dødningehoved, og i stenens fire hjørner findes navnene på de fire evangelister og deres symboler. På et tidspunkt er ovenover våbenmærkerne af en senere ejer af Havervadgård indhugget en gravskrift over dennes hustru, som døde 1750.

Ti år efter Mette Jespersdatters død blev der derpå i Brøns kirke ophængt et epitafium over Hans Andersen og hustru. Epitafiet er fremstillet i sandsten med et rektangulært skriftfelt i storstykket, flankeret af tro og håb og smalle blad-vinger med svungne kvindeskikkelser og med et tilsvarende topfelt og -vinger kronet af en gavl med kugle. Selve hængestyk-kets felt er ovalt med en bred ramme af samme form, og under dyderne og hængestykket er der konsoller med bladværk. Selve skriften er en hvid frak-turskrift på sort bund, og i storfeltet ser man mindeordene, medens top-feltet bringer det indledende bibelcitat og hængestykket det afsluttende. På epitafiets undergesims, under dyderne, findes Hans Andersen og hustrus malede våben, hans lodret delt med to gyldne stjerner på sort eller blå bund i første felt og en halv blomst i andet felt, og hendes med en halv mod højre springende hjort. Epitafiet har tidligere hængt på kirkeskibets nord-væg, men er nu flyttet til sydvægen. Selve indskriften er følgende

"Salig ere de døde som dø i Herren. Apost.14. Hans Andersen Haffuervad, fordum Kon. May. Ridefoget udi Rangstrup oc Huiding Herreter udi 22 År, oc si- den Herritsfoget udi Hvidingherrit udi 22 År. Hensof i Herren Ao. 1651 udi sit Alders 71. År. Sin kiere Hustru Mette Jespers Då- ter døde Ao. 1658 udi hendes Alders 70. År. Velsignede af Gud i deris 45 Åringers Echteskab med 3 Søner oc 5 Døttre. Wenter tilsammen en glædelig Opstandelse på den yderste Dag. De som tror på Jesum skulle leffue, al- ligevel at de døer. Joh.11 Anno 1668." ----------------------------------------------------------------------- Følgende kilde(r) er også benyttet: ----------------------------------------------------------------------- Kilde: Åse Beyer Clausen - Slægten Anders Clausen Nielsen. Kilde: Jens Villy Skram Ågesen. -----------------------------------------------------------------------


Ejer af Havervadgård, ridefoged i Hvidding og Nr. Rangstrup hd. 1607, herredsfoged i Hvidding hd. 1620.

  • *
  • 55b 28/9 1641. Hans Andersen i Havervad, herredsfoged i Hvidding herred, gav Marine, afd. Hans Billums, afkald for den arv, som afd. hr. Christen Billums i Brøns hans børn: Christen, Barbara og Kirsten, efter deres far.

https://www.brejl.dk/ribeting.html

view all 22

Hans Andersen Havervad's Timeline

1580
1580
Havervadgaard, Brøns, Hviding, Tønder, Danmark (Denmark)
1607
1607
Age 27
1608
January 25, 1608
Ribe, Denmark
1608
Havervadgaard, Brøns sogn, Hviding herred, Tønder amt, Denmark
1610
1610
1610
1610
1612
1612
Havervadgaard, Brøns, Hvidding, Tønder, Danmark (Denmark)
1620
1620