Poul Albert Jensen

Is your surname Jensen?

Research the Jensen family

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Poul Albert Jensen

Birthdate:
Birthplace: Copenhagen, København, Capital Region of Denmark, Denmark
Death: June 03, 1941 (56)
Tyskland (Germany) (Hjertetilfælde)
Place of Burial: Vestre Kirkegård, København, Denmark
Immediate Family:

Son of Poul Christian Jensen and Anna Maria Frederikke Jensen
Husband of Ellen Nelly Aphroditte Jensen
Father of Grete Rahlff; Private; Birte Stinnes; Mette Vibeke Castenschiold and Private
Brother of Holger Julius Jensen

Occupation: Grosserer, Skibsreder, Administrende Direktør
Managed by: Odd-Wiking Rahlff
Last Updated:

About Poul Albert Jensen

Grosserer, Skibsreder, Administrerende Direktør i A/S Københavns Kul- & Koks Kompagni (KKKK), A/S Nordisk Rute- & Færgefart samt A/S Dampskibsselskabet Gloria. Albert Jensen var også entreprenør, hørkræmmer og hestesportsmand. De fik fire døtre.

To af hans døtre, Anne og Birte, var gift med hver sin søn af hans gode ven, den tyske industribaron Hugo Stinnes ( Hugo Dieter Stinnes )

4K står for Københavns Kul og Koks Kompagni, der blev stiftet i 1909 af købmand og skibsreder Albert Jensen, som skulle sælge kul og koks til kunder i København. Ikke længe efter opstarten opkøbte eller etablerede selskabet firmaer i flere danske byer, og i løbet af ganske få år blev det landsdækkende. I Danmark har 4K-BETON i 2013 20 strategisk placerede produktionssteder med lokalt personale, hvilket gør det muligt at skræddersy leveringer overalt i landet.

Billede http://www5.kb.dk/da/nb/materialer/billeder/portraetregistrant/

Fra KRAKS oversigt 1950:

"Københavns Kul og Koks Kompagni A/S (K.K.K.K.). Stiftet i 1909 af H. J. O. Kirschner, P. A. Jensen, V. J. A. Muller og M. E. H. Møller. Direktionen består nu af Immanuel Strand (f. 1891 og F. R. Riis (f. 1896). Adresse: Islands Brygge 22, Kbhvn. S"

Se http://my1287.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=307:4...

Dåb1885: https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:HKXT-TWT2

FT1930: https://www.danishfamilysearch.dk/cid19935422

FT1940: https://www.myheritage.dk/research/collection-10706/1940-danmark-fo...

Michael Rütz skriver i bogen "Fra bryggen til broen" (1995, ISBN 8798574906, 9788798574903):

" Københavns Kul & Koks Kompagni A/S - også kaldet "KKKK" - eller "De fire K'er" - eller blot "4K"

Mere kendt i dag er nok navne som 4K-Beton og 4K-Byggemarked, eller evt. 4K-Sild og 4K-Olie. De fire K'er var meget mere end kul & koks, men lad os tage det fra en ende af:

I 1909 blev "Københavns Kul & Koks Kompagni" stiftet af den kun 24 årige Albert Jensen. Trods hans unge alder havde Albert Jensen været vidt omkring, før han grundlagde sin virksomhed. Han begyndte indenfor shipping i Rødby havn, blev sømand og drog til søs, og kom senere vidt omkring - igen på shippingkontorer - til hele verden. Han endte i Amerika, hvor han solgte kul fra en hestevogn på gaden i New York, blev marinesoldat, og til sidst - sammen med broderen - opsatte han tapet for folk, men han vendte til sidst hjem til Danmark, hvor han i 1907 stiftede eget rederi "Albert Jensens Rederiforening" og dernæst i 1909: "Københavns Kul & Koks Kompagni".

Firmaets første lokaler lå i et baglokale i Fredericiagade 13 i København. En kulplads blev etableret på Islands Brygge (ved Sturlasgade) og dengang var der ingen naboer - kun plads, og markerne som nabo. Her blev siloerne og den første kran rejst på den lejede plads. Senere blev der bygget en kontorbygning ved pladsen, og den måtte udvides flere gange. Det gik stærkt. Efter kort tid havde Albert Jensen mange skibe i søen, som bl.a. sejlede til Staterne. En dansk besætning på 160 mand var i hans brød.

Den nye forretning var ikke populær blandt de eksisterende kulimportører, som primært fik deres leverancer fra England, og de gjorde deres til for at vanskeliggøre KKKKs handel i det engelske. Derfor påbegyndte Albert Jensen kultransporter fra Tyskland, hvor han blev gode venner med det store firma Hugo Stinnes. Stinnes Jr. skulle senere vise sig at blive en vigtig brik i KKKK's historie.

Der var opture og nedture, og efter en hård tid overtog føromtalte Stinnes firmaet økonomisk. Der var et tæt samarbejde mellem de to mænd, og det endte også med, at to af Albert Jensens døtre giftede sig ind i Stinnes-familien - bl.a. med Stinnes Jr. selv. I 1935 var aktiekapitalen 1 mio. kr. og man havde bl.a. også fået binavnet Midtjysk Kulkompagni.

Om det var de tyske forbindelser, der gjorde, at firmaet blev beskyldt for at medvirke på besættelsesdagen den 9. april 1940 vides ikke, men det var dog lutter rygter. Albert Jensen brød sig antageligt ikke om den nye situation og forsøgte også at tage til Staterne med familien, men krydstogtskibet blev opbragt af den engelske flåde, og familien blev sendt hjem. Albert Jensens rederi havde 4-5 skibe i Amerika, så han var forståelig nok bekymrede for deres skæbne.

At firmaet kom i klemme p.g.a. de tyske forbindelser, er der ingen tvivl om. Det var stadig tyskejet af Stinnes, Albert Jensens døtre var tyskgifte og hans bror Holger var nazist, så det var heller ikke nemt at arbejde i KKKK som dansker. Mange blandt personalet havde en anden holdning end deres ejer, og de var "syge", hvis der kom fint tysk besøg. Nogle af KKKK's lastbiler indgik faktisk i diverse frihedskæmper-aktioner.

Albert Jensen døde den 3. juni 1941 - kun 56 år gammel. Der skulle i dag findes et mausolæum for ham på Vestre Kirkegård. Han var igennem alle årene et meget vellidt menneske i firmaet. Broderen Holger Jensen blev direktør efter broderens død og frem til 1945, hvorefter han meget hurtigt forsvandt fra firmaet, men han betegnes ligeledes, som en meget behagelig mand, men knap så kompetent. I det hele taget erindrer alle gamle medarbejdere firmaet, som havende en meget human og god personalepolitik, omend der var et stort skel mellem ledelsen og arbejderne.

Efter krigen var KKKK ved at blive konfiskeret af den danske stat, da man regnede med, at det var tyskejet, men da Stinnes-koncernen i 1924 var kommet i økonomiske vanskeligheder havde Stinnes Jr. pantsat sine aktier til et amerikansk firma, så faktisk var KKKK amerikansk ejet igennem hele besættelsen. Til sidst blev det afgjort at KKKK var et datterselskab af det amerikanske selskab ... Stinnes Corporation i New York!!

Kulsalget dalede og man dannede et fællesskab "Kulalliancen" med bl.a. D.F.K. - D.D.K, men til sidst trak man sig helt ud af denne branche sidst i 60'erne."

-------------------------------------------------------------------

Hannah Rahlff oplyser flg, Juli 2013: Ovenstående er nu ikke helt korrekt, fordi Nazityskland fik da sandelig lov at bruge KKKKs transportskibe til malm!

Se allieret undersøgelse af industriledere som del af krigsopgøret: http://www.fold3.com/document/287393256/

Sporene var dog godt skjult:

http://www.maritime-museum.dk/videnscenter/documents/2007Malmfarten... s 58:

"4) Af de nævnte 23 rederier var et af dem kendt for sit tyskvenlige sindelag, nemlig K.K.K.K. Selve firmaet var oprindelig blevet oprettet med hjælp af tysk kapital fra Stinneskoncernen. Den tyske finansfyrste Hugo Stinnes var svigerfar til direktøren for K.K.K.K., Albert Jensen, der døde i 1941 under et ferieophold i Tyskland. Efter krigen blev der indledt politiundersøgelse af firmaet, der blev sat under administration. Selve rederiafdelingen var blevet oprettet i 1940. Undersøgelserne strandede til dels, da det ikke lykkedes at gennemskue de komplicerede internationale finansieringsforhold. Administrationen blev ophævet i 1947, og firmaet blev givet fri til at fortsætte sin virksomhed, dog mod indbetaling af 4 mio. til den danske statskasse. (Bemærkningerne er refereret fra H. C. Røder: Dansk skibsfarts renæssance II, 1962, p. 169-170). "

Meget om skibsfarten her: "Fra Dannebrog til Stars and Stripes under 1. verdenskrig - Hans Isbrandtsens første år i USA" , af Kaj Lund og Frederik Frederichsen , http://www.maritime-museum.dk/videnscenter/documents/1986FraDannebr... hvor der står:

"Det er korrekt, at størsteparten af Albert Jensens skibe aldrig opnåede endelig indregistrering under dansk flag. Størsteparten sejlede med det såkaldte Interimscertifikat eller endog med et foreløbigt dokument udstedt af det lokale danske konsulat i overtagelseshavnen. Efterhånden som krigen udviklede sig, mødte rederierne adskillige vanskeligheder såvel fra danske som udenlandske myndigheder. Kort efter at briterne havde erklæret Nordsøen for fjendtligt territorium, svarede tyskerne den 4. februar 1915 med at erklære alle farvandene rundt de britiske øer for krigsområde.

Den britiske reaktion herpå kom den 11. marts i form af et »order in council«, som dekreterede kontrol af alle handelsskibe, der var beskæftiget i nordeuropæiske farvande. Denne kontrol omfattede også en nærmere undersøgelse af, hvem der var skibenes egentlige ejere. Både de danske og de britiske myndigheder skærpede yderligere deres undersøgelser, da man opdagede, at Albert Jensen var Indblandet i forbudte leverancer af kobber fra Danmark til Tyskland. Han fik i øvrigt 60 dages fængsel for forholdet, en vistnok noget tvivlsom dom med basis i de danske myndigheders ønske om specielt at tækkes de allierede. De to brødre, som ejede skonnerten »Mercur«, der blev benyttet til transporten af kontrabanden, fik 3 års fængsel og mistede retten til at føre skib. "

Referancer:

  • Wikipedia.dk: 4K-Beton
  • Jernbanen.dk: Private godsvogne for KKKK
  • Jubilæumshæftet "Københavns Kul & Koks Kompagni A/S, 1909-1959" (Hvorfra de fleste af billederne stammer)
  • Bogen "Fra bryggen til broen: en bog om 4K, dets stifter Albert Jensen,..." af Michael Rütz, 1995
view all 22

Poul Albert Jensen's Timeline

1885
January 27, 1885
Copenhagen, København, Capital Region of Denmark, Denmark
May 3, 1885
København, København, Hovedstaden, Denmark
1907
1907
Age 21
Albert Jensens Rederiforening, København, Denmark
1909
January 26, 1909
Age 23
A/S Københavns Kul- & Koks Kompagni (KKKK), København, Denmark

4K står for Københavns Kul & Koks Kompagni, der blev stiftet i København 1909 af købmand og skibsreder Albert Jensen sammen med H.J.O. Kirschner, V.J.A. Müller og M.E.H. Møl­ler. K.K.K.K. satsede på salg af kul og koks til kunder i primært hovedstaden. Snart efter opstarten opkøbte eller etablerede selskabet firmaer i flere danske byer, og i løbet af ganske få år blev det landsdækkende. Virksomheden havde bl.a. kuloplag på Islands Brygge på kajen Islands Brygge 22, hvor Havneparken nu ligger. Dets nu nedrevne bygninger her var tegnet af Valdemar Sander, der i årene 1911-44 udbyggede anlægget.

-------------

Fra https://arkiv.dk/pdfviewer/viewpdf?originalId=b20c06934ffb45d9a5b0d... :

Albert Jensen

4K står for Københavns Kul og Koks Kompagni, der blev stiftet i 1909 af købmand og skibsreder Albert Jensen, som skulle sælge kul og koks til kunder i København.

Kilde: www.koldinghavn.dk

Historien bag

Den 26. januar 1909 blev Københavns Kul og Koks Kompagni stiftet af købmand og skibsreder Albert Jensen, som skulle sælge kul og koks til kunder i København. Allerede den 6. marts 1909 blev grunden på Islands Brygge lejet. Ikke længe efter opstarten opkøbte eller etablerede selskabet firmaer i flere danske byer, og i løbet af ganske få år blev det landsdækkende. Albert Jensen var en dynamisk personlighed, og på grund af selskabets massive vækst valgte han at flytte hovedkontoret fra centrum af København til Islands Brygge ved Københavns Havn. Her ligger det stadig!

Michael Rütz skriver i bogen "Fra bryggen til broen" (1995):

" Københavns Kul & Koks Kompagni A/S - også kaldet "KKKK" - eller "De fire K'er" - eller blot "4K"

Mere kendt i dag er nok navne som 4K-Beton og 4K-Byggemarked, eller evt. 4K-Sild og 4K-Olie. De fire K'er var meget mere end kul & koks, men lad os tage det fra en ende af:

I 1909 blev "Københavns Kul & Koks Kompagni" stiftet af den kun 24 årige Albert Jensen. Trods hans unge alder havde Albert Jensen været vidt omkring, før han grundlagde sin virksomhed. Han begyndte indenfor shipping i Rødby havn, blev sømand og drog til søs, og kom senere vidt omkring - igen på shippingkontorer - til hele verden. Han endte i Amerika, hvor han solgte kul fra en hestevogn på gaden i New York, blev marinesoldat, og til sidst - sammen med broderen - opsatte han tapet for folk, men han vendte til sidst hjem til Danmark, hvor han i 1907 stiftede eget rederi "Albert Jensens Rederiforening" og dernæst i 1909: "Københavns Kul & Koks Kompagni".

Firmaets første lokaler lå i et baglokale i Fredericiagade 13 i København. En kulplads blev etableret på Islands Brygge (ved Sturlasgade) og dengang var der ingen naboer - kun plads, og markerne som nabo. Her blev siloerne og den første kran rejst på den lejede plads. Senere blev der bygget en kontorbygning ved pladsen, og den måtte udvides flere gange. Det gik stærkt. Efter kort tid havde Albert Jensen mange skibe i søen, som bl.a. sejlede til Staterne. En dansk besætning på 160 mand var i hans brød.

Den nye forretning var ikke populær blandt de eksisterende kulimportører, som primært fik deres leverancer fra England, og de gjorde deres til for at vanskeliggøre KKKKs handel i det engelske. Derfor påbegyndte Albert Jensen kultransporter fra Tyskland, hvor han blev gode venner med det store firma Hugo Stinnes. Stinnes Jr. skulle senere vise sig at blive en vigtig brik i KKKK's historie.

Der var opture og nedture, og efter en hård tid overtog føromtalte Stinnes firmaet økonomisk. Der var et tæt samarbejde mellem de to mænd, og det endte også med, at to af Albert Jensens døtre giftede sig ind i Stinnes-familien - bl.a. med Stinnes Jr. selv. I 1935 var aktiekapitalen 1 mio. kr. og man havde bl.a. også fået binavnet Midtjysk Kulkompagni.

Om det var de tyske forbindelser, der gjorde, at firmaet blev beskyldt for at medvirke på besættelsesdagen den 9. april 1940 vides ikke, men det var dog lutter rygter. Albert Jensen brød sig antageligt ikke om den nye situation og forsøgte også at tage til Staterne med familien, men krydstogtskibet blev opbragt af den engelske flåde, og familien blev sendt hjem. Albert Jensens rederi havde 4-5 skibe i Amerika, så han var forståelig nok bekymrede for deres skæbne.

At firmaet kom i klemme p.g.a. de tyske forbindelser, er der ingen tvivl om. Det var stadig tyskejet af Stinnes, Albert Jensens døtre var tyskgifte og hans bror Holger var nazist, så det var heller ikke nemt at arbejde i KKKK som dansker. Mange blandt personalet havde en anden holdning end deres ejer, og de var "syge", hvis der kom fint tysk besøg. Nogle af KKKK's lastbiler indgik faktisk i diverse frihedskæmper-aktioner.

Albert Jensen døde den 3. juni 1941 - kun 56 år gammel. Der skulle i dag findes et mausolæum for ham på Vestre Kirkegård. Han var igennem alle årene et meget vellidt menneske i firmaet. Broderen Holger Jensen blev direktør efter broderens død og frem til 1945, hvorefter han meget hurtigt forsvandt fra firmaet, men han betegnes ligeledes, som en meget behagelig mand, men knap så kompetent. I det hele taget erindrer alle gamle medarbejdere firmaet, som havende en meget human og god personalepolitik, omend der var et stort skel mellem ledelsen og arbejderne.

Efter krigen var KKKK ved at blive konfiskeret af den danske stat, da man regnede med, at det var tyskejet, men da Stinnes-koncernen i 1924 var kommet i økonomiske vanskeligheder havde Stinnes Jr. pantsat sine aktier til et amerikansk firma, så faktisk var KKKK amerikansk ejet igennem hele besættelsen. Til sidst blev det afgjort at KKKK var et datterselskab af det amerikanske selskab ... Stinnes Corporation i New York!!

Kulsalget dalede og man dannede et fællesskab "Kulalliancen" med bl.a. D.F.K. - D.D.K, men til sidst trak man sig helt ud af denne branche sidst i 60'erne."

Kilde: www.4k.dk Rütz, Michael Fra Bryggen til broen: en bog om 4K, dets stifter Albert Jensen og alle de mange medarbejdere der gjorde det hele muligt. -4K, 1995. -114 sider: ill.-(66.5)

Erhvervshistorie om firmaet

Københavns Kul &Koks Kompagni A/S, der siden 1910 har haft hovedsæde på Islands Brygge. Nu under navnet 4K Beton. SKIBSREDER ALBERT JENSEN A/S. KØBENHAVN. I juli 1915 blev en del under dansk flag sejlende skibe solgt til et firma i De forenede Stater. Som reder for disseskibe stod den ret kendte direktør for København Kul-& Kokskompagni, ALBERT JENSEN. Skibene havde været samlet i flere mindre aktieselskaber, der på et givet tidspunk ejede 15 -16 skibe på i alt ca. 75.000 tons dødvægt. ALBERT JENSEN var identisk med den kendte direktør, som var impliceret i Carmen -smuglingen, og som herfor blev idømt straf på 60 dages fængsel. Efter denne affære fik den smarte reder kolde fødder og solgte de fleste af sine skibe til Amerika.

ALBERT JENSEN (PAUL ALBERT JENSEN) tilhørte den familie af Jensen'er, som blev kaldet "RUSSER-JENSEN", fordi de i Rusland havde siddet i store forretninger med skibsfart som speciale. ALBERT JENSEN var en meget dygtig, men vel smart mand og var i øvrigt svigersøn til den meget kendte tyske storkapitalist, reder og mineejer HUGO STINNES fra Mühlheim. HUGO STINNES havde også store finansielle interesser i De forenede Stater, og da det i 1915 kom for dagen, at ALBERT JENSEN havde erhvervet de fleste af sine skibe ved hjælp af kapital overladt ham af svigerfaderen, blev flåden solgt til et firma i New York. Der er ingen tvivl om, at var skibene gået i fart i Europa, ville de være blevet opbragt, stillet for en britisk priseret og komdemneret som fjendtlig ejendom.

1911
February 17, 1911
Frihavns sogn, København, Danmark (Denmark)
1913
June 29, 1913
Copenhagen, Denmark