Rörik Mattsson

Sollentuna, Uppland, Sverige

Is your surname Mattsson?

Connect to 21,794 Mattsson profiles on Geni

Share your family tree and photos with the people you know and love

  • Build your family tree online
  • Share photos and videos
  • Smart Matching™ technology
  • Free!

Rörik Mattsson

Swedish: Rörik Mattsson, till Ask
Birthdate:
Death: after 1297
Immediate Family:

Son of Mats Olofsson
Father of Johannes Röriksson; Ingevald Röriksson and Stefan Röriksson
Brother of Bengt Mattsson and Agnes Matsdotter

Occupation: Kanik
Managed by: Per Olof Johansson
Last Updated:

Om Rörik Mattsson, till Ask (svenska)

Rörik Mattsson

Kanik i Sollentuna

Länkar:

[http://web.comhem.se/skederid/den-heliga-birgitta-fran-finsta-samma...]

Aske i Håtuna socken är ett urgammalt herregods, som nämns redan på 1200-talet. En herre vid namn Bengt Mattsson till Ask, gav jord till Skokloster genom brev daterat Ask 1274. Rörik Mattsson, troligen Bengts bror, testamenterade gods i Skällnora till Uppsala Domkyrka 1276. Det står ingenstans var gården Ask är belägen, men det är påtagligt att den legat i Uppland och där finns ingen annan gård med det namnet. Säkert är att det Aske, som domprosten i Uppsala Andreas And 1315 testamenterade till sin brorsdotter Ramborg Israelsdotter (And)[ Rangborg And] och hennes man, riksrådet Arnvid Göstafsson Sparre till Wik, är det här Aske och samma gård som Hemming och Finvid bebodde och skrev fastebrev på vid Håtuna ting 1324. Därav ser man att de gamla befryndade släkterna And och Brunby-ätterna i äldsta tider innehaft Aske och kanske även deras efterkommande.

Obs: Arnvid Sparre var lagman i Södermanland 1315, att jämföras med Röriks söner

Aske, ett frälsesäteri i Håtuna socken och Håbo härad af Uppsala län, beläget nära 1/4 mil från Mälaren, der segelleden mellan Stockholm och Uppsala går fram, 4 3/4 mil från förstnämnda och 3 1/2 mil från sistnämnda stad. Gården är ett urgammalt herregods, som nämnes redan på 1200-talet. En Bengt Mattsson till Ask gaf jord till Sko kloster genom bref, dat. Ask 1274, och en annan, Rörik Mattsson till Ask, troligen den förres broder, testamenterade gods i Skällnora till Uppsala domkyrka 1276.

I de handlingar, hvaruti denna gård Ask förekommer, säges dock icke, hvar den är belägen; men det är påtagligt, att den legat i Uppland, och der finnes ingen annan gård af samma namn. Säkert är, att det Aski, som domprosten i Uppsala Andreas (And) 1315 testamenterade till sin brorsdotter Rangborg (And) och hennes man, riksrådet Arnvid Göstafsson (Sparre) till Wik, är detta Aske, äfvenså den gård af samma namn, som Hemming och Fiuvid bebodde, då de underskrefvo ett fastebref på Håtuna ting 1324. Häraf ser man, att de gamla befryndade slägterna And och Brunby-ätten i äldsta tider egt Aske, och kanske deras efterkommande äfven innehaft gården.

Riksrådet Filip Finvidsson af Runby bortbytte år 1300 till Uppsala domkyrka 8 örtugl. i Bæthernum i Löt mot gods i Täby socken. Erling till Myklaby tillbytte sig år 1298 af Rörik Mattsson till Ask 8 örtugl. i Bedarne samt jord i Hummelsta här i socknen mot jord i Markim. Riksrådet Folke Jonsson Blà pantsatte 1310 2 markland i Bædharnum in Fånö till Uppsala domkyrka för låntagna 50 lödiga mark penningar.

[Birger byter gård] I medeltida brev och intyg som ännu finns bevarade kan man läsa om ett jordabyte mellan herr Birger Persson – [6000000003743377648 Birgittas] far – och herr Rörik Matsson år 1296. Birger lämnar då Finsta i utbyte mot Skällnora gård. Utbytet sker ungefär sju år före Birgittas födelse. Birger äger nu två gårdar i Fresta socken: Skällnora och Runby. Folklivsforskaren Mats Lejdeby berättar emellertid att Birger hade en förvaltare Peter på Runby gård, något som ytterligare förstärker teorin om Skällnora som Birgittas födelsegård.


SDHK-nr: 999

Utfärdat: 12760407, (Östra) Aros * Innehåll: Rörik Matsson från Ask kungör att han i närvaro av ärkebiskopen och alla kaniker i Uppsala upprättar sitt testamente på så sätt att han till kyrkan i Uppsala skänker sin gård Skällnora med två markland, en kvarn och all övrig lös och fast egendom och till sina barn ett markland i nämnda gård på det villkoret att uppsalakyrkan har full rätt att med barnen byta eller åt dem anvisa ett markland i en annan likvärdig gård och att dessa gods och avkastningen av dem skall brukas av honom under hans livstid.

SDHK-nr: 1717

Utfärdat: 12960908, Stockholm Innehåll: Intyg om att ett jordabyte mellan herr Birger Persson och herr Rörik Matsson från Sollentuna ägt rum 12960908 i ’brödernas hus’ (domo fratrum) i Stockholm, varvid herr Birger till herr Rörik lämnat sin gård Finsta med kvarnar i utbyte mot den gård i Skällnora med kvarnar som herr Rörik lagligen överlåtit på herr Birger i närvaro av fastarna marsken Tyrgils Knutsson, Abjörn Sixtensson, ”yop modhorson” och Karl Tyske. Närvarande var väpnarna Knut Svantepolksson, Sigmund Erengislesson, Johannes ”Thur”, Germund lagmannens son, Erik från Husaby, Anders från Lovö och herr Abjörns tjänare Ingemar, bönderna Johannes ”gasæbogh” och hans son Johannes samt ”Morkarus” från Alsnö, köpmännen Tidemann ”essæ” och Skule, bönderna Johannes Ulfsson, Nils Styrman (gubernator), Ingemund från Arninge, Simon Hak, Ingemund från Sälna, ”Grymbr” från Liderne, Olof Långe, Johannes Kristineson, Anund från Näsby och Olof Fiskare. Vidare var även herr Röriks söner Johannes och Ingevald närvarande och godkände och stadfäste ovannämnda överenskommelse både i ”brödernas hus” och i stadskyrkan i Stockholm, men med förbehållet att byggnader och lösegendom på båda gårdarna skulle värderas, varefter den part, vars byggnader och lösöre befanns vara värda mindre skulle skulle gottgöra mottagaren av detta gods i motsvarande grad.

SDHK-nr: 1789

Utfärdat: 12980502, Sigtuna Innehåll: Rörik Mattsson i Ask och Erling i ”Myklaby” kungör att de utbytt, sålt och köpt jordlotter på så sätt att Rörik av Erling å Folkes vägnar fått 1/2 markland i Husby i ”Marchem” (Markim), 1 öresland i Lundby och 1 öresland i Bergby och lämnat 10 örtugland i ”Humblastadum” och 8 örtugland i ”Bekärnum” och i Vreta till nämnde Erling å Folkes vägnar. Vidare har Rörik till Erling sålt 2 öresland för 24 mark penningar, vilka han erkänner sig ha mottagit, men han påpekar även, att landbostugorna i Vreta tillhör honom, försåvitt inte Erling vill köpa dessa på Folkes vägnar för ett skäligt pris. Vittnen var priorn och bröderna i Sigtuna, vilka även samman med utfärdarna vidhängt sitt sigill.


Att Utreda:

Om denne Mats är hans fader och är Asby samma som Ask?

Ask kan vara Aske ; Bengt Matsson till Ask gav jord till Skokloster genom brev, daterat Ask 1274, och en annan, Rörik Matsson till Ask, troligen den förres broder, testamenterade gods i Skällnora till Uppsala domkyrka 1276

SDHK-nr: 1779

Utfärdat: 12980402 Innehåll: Prästen Mats Olofsson i ”asby” upprättar sitt testamente; till predikarbröderna i Sigtuna, hos vilka han väljer sin gravplats, skänker han 10 mark penningar, men ger dem i pant för dessa 1 öresland i ”Karlaby”, vilket hans arvingar skall kunna lösa in inom ett år, om inte bröderna kan förfara med det som de finner lämpligt. Vidare skänker han till kyrkan i ”Witboheredhe”1/2 mark penningar, till sin brorsdotter Ingrid sin blå tunika, till sin bror Nils’ son Ingevald sin sadel, sina tyglar och sina sporrar samt till herr Johannes i ”gren” 1/2 mark penningar. Vittnen var herr Johannes i ”gren”, bröderna Bernhard och Albert, utfärdarens bror Ragnvald, herr Johannes’ i ”gren” bror Olof m.fl.

Priorn i Sigtuna och herr Johannes i "gran" beseglar.

SDHK-nr: 1652

Utfärdat: 12950306 Innehåll: Johan Ängel kungör att han av biskopsgodsens syssloman domprosten Andreas i Uppsala mottagit 2 läster säd för 30 mark penningar gängse mynt genom uppsalakanikerna Olofs och Mats’ förmedling och som pant för denna summa lämnat 10 örtugland i ”hamundastadum” med villkoret att han själv, hans bror uppsalakaniken Karl eller hans ättlingar på den helige Martins dag eller på trettondagen eller allra senast på kyndelsmäss skulle lösa ut panten, varom inte ärkebiskop N. i Uppsala skulle ha full besittningsrätt till denna. Sigillanter i utfärdarens ställe är predikarbrödernas konvent i Sigtuna, lektorn Israel därstädes och denna stads menighet.