
Juankosken paikkakuntaprojekti
Tähän projektiin voi etsiä ja lisätä Juankosken kunnassa asuneiden henkilöiden profiileja. Toivotaan, että profiilit liitettäisiin samalla Savo- ja Suomi ja Karjala -projekteihin
Juankoski on entinen Suomen kaupunki Pohjois-Savon maakunnassa. Juankosken kunta perustettiin vuonna 1925. Vuonna 1971 Muuruveden ja Säyneisten kunnat liitettiin Juankoskeen ja kaupunki siitä tuli vuonna 1998. Vuoden 2017 alussa Juankoski liittyi Kuopion kaupunkiin.
Juankosken teollinen historia alkaa jo vuodesta 1746. Teollisuus on hiipunut vuosien saatossa, mutta vanha ruukkialue rakennuksineen on säilynyt upeana ja aktiivisena. Nykyisin on asukkaita vähän alle 5000.
Historiallisen ruukkimiljöön vanhat rakennukset ovat osittain uusiokäytössä. Masuuni Brunoun museo on avoinna kesäisin. Opastettuja ruukkikierroksia järjestetään tilauksesta ympäri vuoden. Soittokunnan talo (entinen kauppatalo), toimii Juantehtaan soittajien ja musiikinharrastajien harjoitustilana ja kulttuurihistoriallisen seuran leipomo-kahviona.
Saimaan vesireitti polveilee Kuopiosta Juankosken kautta Tahkolle ja aina Varpaisjärvelle saakka. Juankosken satamassa järjestetään vuosittain perinteiset Kanavajuhlat. Pisan luonnonsuojelu-alueen korkein kohta Lastukoskella kohoaa noin 270 metriin merenpinnasta. Pisa on tunnettu upeista järvi- ja metsämaisemat näköaloistaan. Pisan näköalatornilta löytyy polku Pirunkellarille, joka on syntynyt ihmisten hakatessa vuorikristallia korukiviksi.
Vuonna 1595 solmitun Täyssinän rauhan raja kulkee Pisan kohdalla. Ruotsin ja Venäjän välille solmitun rauhan rajamerkit hakattiin Pisan kiviin, joista voi edelleen erottaa Ruotsin kolme kruunua, vuosiluvun 1595, rajavaltuutettujen nimikirjaimet sekä ortodoksisen ristin Venäjän symbolina.
Juankoski tunnetaan myös Juice Leskisestä. Leskinen eli paikkakunnalla lapsuus- ja nuoruusaikansa. Juicelle nimettiin oman tori 1980-luvulla ja vuonna 1995 pystytettiin torille näköispatsas. Musiikki ja teatteri tuovat näkyvyyttä juankoskelaiseen harrastetoimintaan. Juankosken näytelmäkerho ja Säyneisen Nuorisoseuran kesäteatteri toimivat aktiivisesti.
Juankoski Wikipediassa
Linkit alueen paikkakuntien paikkakuntaprojekteihin
Pohjois-Savo
Iisalmi I
Kaavi I
Karttula |
Keitele |
Kiuruvesi I
Kuopio I
Lapinlahti I
Leppävirta I
Maaninka |
Nilsiä I
Pielavesi |
Muuruvesi I
Rautalampi I
Rautavaara |
Riistavesi I
Siilinjärvi |
Sonkajärvi ja Rutakko |
Suonenjoki I
Säyneinen I
Tervo I
Tuusniemi |
Varkaus I
Varpaisjärvi |
Vehmersalmi I
Vesanto I
Vieremä I
Etelä-Savo
Anttola I
Enonkoski |
Haukivuori I
Heinävesi I
Hirvensalmi I
Joroinen I
Juva I
Jäppilä I
Kangaslampi I
Kangasniemi I
Kerimäki I
Mäntyharju I
Mikkeli I
Pertunmaa I
Pieksämäki I
Pieksänmaa I
Punkaharju I
Puumala I
Rantasalmi I
Ristiina I
Sääminki I
Savonlinna I
Savonranta I
Sulkava I
Suomenniemi I
Virtasalmi I
Kylät
Akonvesi, Hipanlahti, Jouhteninen (Joutseninen), Vehkalahti
Historia
Kirkollinen historia
Juankosken tehdasseurakunta perustettiin 1746 Nilsiän seurakunnan maalle. Juankoskella oli oma saarnaaja vuosina 1758-63, 1789-95, 1799-1802 ja 1804-05, sittemmin virka oli lakkautettuna 1805-62. Vuonna 1861 annettiin tehtaalle lupa kutsua koulun opettajaksi pappismies, joka pitäisi jumalanpalvelusten lisäksi myös kirkonkirjoja. Vuonna 1907 Juankoski siirtyi Muuruveden emäseurakuntaan kuuluvaksi. Vuodesta 1923 alkaen oli itsenäinen emäseurakunta. Muuruveden ja Säyneisten kunnat liitettiin 1971 Juankosken kuntaan mutta vasta 2003 seurakunnat yhdistyivät.
Omat kirkonkirjat alkavat vuonna 1863. Kun Nilsiässä vuosina 1758-1805 ei ole kuin hajamerkintöjä Juankoskelta, näyttävät vanhimmat historia- ja muut kirkonkirjat hävinneen. Ruukin seurakunta oli varsin vähälukuinen
Lähteitä
Projekti aloitettu 26.12.2017